Iz životopisa
Anto Žilić rođen je 1970. godine u Prozoru kraj Rame u Bosni i Hercegovini. U Popovaču, gdje je završio osnovnu školu, doselio je 1980. godine. Po zanimanju je elektrotehničar, a već 20 godina zaposlen je u Lipovici na mjestu kontrolora procesa. Dragovoljac je Domovinskog rata u kojemu je sudjelovao od 1991. do 1995. godine. Oženjen je, otac troje djece.

 

Anto Žilić član je podružnice HSP-a Popovača od njezina osnivanja 1991. godine. Svoju borbu za bolju i uređeniju državu odnosno lokalnu zajednicu u kojoj živi, nakon obrane domovine Žilić je nastavio aktivnim političkim angažmanom u HSP-u, jer je, kako ističe, smatrao da preko ove stranke, obzirom na temeljna načela na kojoj ona počiva, može ostvariti svoja nastojanja više nego li preko bilo koje druge.
'Od 1997. godine od kada HSP sudjeluje u općinskoj vlasti, a posebno od 2005. kada smo preuzeli vodeću ulogu u istoj, smatram da smo dali velik doprinos razvoju Popovače. To prije svega potvrđuje činjenica da se naša lokalna zajednica ubraja među najbogatije u državi, a isto tako i izborni rezultat na prošlogodišnjim izborima koji predstavlja dokaz da su građani prepoznali našu kvalitetu i pošteni rad'- kaže Žilić naglašavajući kako je taj rezultat u pozitivnom smislu pomalo iznenadio i same članove stranke. 'Očekivali jesmo povećanje broja vijećnićkih mjesta u određenoj mjeri, no odskok sa četiri u prošlom sazivu Vijeća na osam osvojenih mjesta doista nismo predviđali. Pored prepoznavanja kvalitete dosadašnjeg rada i pozicioniranja na listu stručnih a u političkom smislu novih lica, smtram da je taj izvanredni rezultat posljedica i pošteno vođene predizborne kampanje u kojoj smo se usmjerili isključivo na vlastiti program a ne na pokušaje rušenja ugleda i blaćenje ostalih stranaka i pripadajućih im kandidata'- ističe Anto Žilić koji dužnost vijećnika obavlja već u drugom uzastopnom mandatu.
Osvrnuvši se na aktualni pa i prethodni postav Općinskog vijeća, Žilić smatra kako je djelovanje oporbe previše usmjereno na upućivanje kritika vladajućima, odnosno da istovremeno u potpunosti izostaju njihovi prijedlozi konkretnih rješenja u razmatranju pojedinih problematika. 'Mi smo stranka koja je u svakom trenutku otvorena za konstruktivni dijalog i prihvaćanje kvalitetnih prijedloga bez obzira s koje strane oni dolazili jer držimo da djelovanje sviju nas mora biti usmjereno ka istom cilju, a to je dobrobit lokalne zajednice u kojoj živimo'-kaže Žilić naglašavajući kako u ovim kriznim razdobljima pogotovo do izražaja dolazi važnost političkog konsenzusa koji mora imati prednost nad gubljenjem vremena na bespredmetne rasprave.
'Prema svemu sudeći ova će godina biti izuzetno teška i smatram da smo u tom smislu, a u okviru mogućnosti, poduzeli dosta kvalitetnih koraka kako bi se održala postojeća razina gospodarstva, poljoprivrede i ostalih segmenata. Nerealno je očekivati visok stupanj razvoja, a kao i svugdje oko nas, zacrtani proračun bit će teško realizirati no vrijeme će pokazati svoje'- ocijenjuje Žilić ističući i kako se brojnim oblicima pomoći građanima Općina ponovno dokazuje i kao izuzetno socijalno osjetljiva. Subvencije za učenike i studente, jednokratne pomoći za podmirivanje troškova režija, za slučaj bolesti i ostalo, naglašava, bitan su pokazatelj da postoji razumijevanje i podrška za sve građane. Pored toga, kaže, HSP se i dalje zalaže za koliko god je to moguće ravnomjeran razvoj svih dijelova Općine.
Kao predsjednik općinskog Odbora za branitelje, Anto Žilić ističe kako je svoje djelovanje u tom smislu usmjerio na osnivanje Koordinacije braniteljskih udruga s ovog područja. 'Obzirom na učestale primjedbe na visinu ostvarenih sredstava, smatram da je to jedini način uspostave pravedne raspodjele istih jer bi sve braniteljske udruge u startu dobivale sredstva za redovan rad, a dalje bi se ona raspoređivala temeljem dostavljenih programa rada odnosno planiranih projekata'- objašnjava Žilić naglašavajući kako je njegov osobni stav kako problematiku ove populacije u osnovi treba početi rješavati objavom Registra branitelja.