Iz životopisa...
Marijan Belančić rođen je 1960. godine. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u I.Tehničkoj školi Tesla u zagrebačkoj Klaićevoj ulici. Po zanimanju je električar. Dragovoljac je Domovinskog rata. Živi i radi u Gornjoj Jelenskoj, oženjen je i otac dviju kćeri.

 

 

 

'Moj osobni motiv za ulazak u HSP bili su stavovi i riječi osnivača ove stranke, Oca domovine dr.Ante Starčevića da su temeljne ljudske vrijednosti koje bi trebale obilježiti djelovanje svakog pravaša-čast, poštenje i ljubav prema domovini'-kaže Marijan Belančić koji je u stranku ušao prije otprilike sedam godina. Kao svoj drugi motiv za politički angažman u HSP-u on ističe pokušaj da kroz političko djelovanje odnosno institucije lokalne jedinice zajedno sa stranačkim kolegama pokuša utjecati na boljitak i razvoj kako Općine tako i Gornje Jelenske. U tom dijelu, kaže, dosadašnjim rezultatima djelomično je zadovoljan.
'Napravilo se puno i smatram je je načelnik Mišković, za razliku od svojih prethodnika, jedini imao sluha za sva naselja s područja Općine. U Gornjoj Jelenskoj uspjeli smo napraviti vodovod u svim dijelovima izuzev zaseoka Paklenice i Novog Brda, završava se plinska mreža, asfaltiralo se malonogometno igralište u sportskom parku NK Jelengrad u kojem će se, kako je već uvršteno u proračun, postaviti i rasvjeta. Zahvaljujući razumijevanju Općine uredili smo i Pučki dom koji je svojevrsno kulturno središte mjesta odnosno prostor koji je u potpunosti iskorišten'- konstatira Belančić naglašavajući kako se zacrtani a nerealizirani projekti u Gornjoj Jelenskoj odnose prije svega na izgradnju dijela pješačke staze, parkirališta na mjesnom groblju te infrastrukturu u naselju Paklenica, problem na koji kao vijećnik učestalo upozorava.
'Riječ je o naselju za koje su sve dosadašnje lokalne vlasti imale najmanje razumijevanja, a osobno ću se i dalje boriti da tamošnji stanovnici, prije svega zbog velikog broja djece koja odande pješice po snijegu, kiši i mraku idu do škole- dobiju cestu, javnu rasvjetu i vodovod koji je neophodan i u Novom Brdu.
Marijan Belančić član je Općinskog vijeća šest godina, koliko dugo postoji i ogranak HSP-a Gornja Jelenska. Brojne aktivnosti Ogranka, ističe Belančić, pored onih vezanih za rad stranke odnosno Općinskog vijeća, uključuju i sustavno djelovanje u cilju razvoja i unapređenja kvalitete života na području Gornje Jelenske. Ogranak broji 30-ak članova, a posebno zadovoljstvo Belančić izražava činjenicom da je tijekom izbora 2009. godine Ogranku pristupio velik broj mladih ljudi.
'Ta činjenica očito predstavlja dokaz da su mladi ljudi prepoznali naš rad. Pored mog rada kao vijećnika, tu svakako moram istaknuti i članove Ogranka Ivana Tomca te Tomislava Žagara koji su svojim radom, ugledom i poštenjem utjecali na naše mlade sumještane'- ističe Marijan Belančić, član vodstva podružnice HSP-a Popovača, čije je djelovanje, kako ocijenjuje, rezultiralo priličnim uspjehom.
'Da je politika lokalne vlasti u gospodarskom smislu provođena u dobrom smjeru, svjedoči činjenica da se proračun, obzirom na aktualnu krizu, punio relativno dobro. Tu valja istaknuti i dolazak velike investicije odnosno izgradnju tvornice PharmaS koja je također rezultat kvalitete tog segmenta lokalne politike. Svakako se treba prisjetiti i respektirati izvanredni uspjeh na lokalnim izborima- kaže Belančić, procijenjujući kako će ova godina zasigurno, obzirom na krizu, biti teška. 'Realno je za očekivati skori rebalans proračuna i da se planirana dinamika neće ostvariti. Statistika nezaposlenih i stanje u poslovanju lokalnih gospodarskih subjekata nije obećavajuće i velika sredstva planirana su za pomoć u tom dijelu. Upravo iz tih razloga reagirao sam na nova zapošljavanja u Dječjem vrtiću za što se planira izdvojiti oko 400.000 kuna. Smatram da u ovom trenutku to nije neophodno obzirom da je i postojeći standard u Dječjem vrtiću, uspoređujući ga s istim u okolnim gradovima i Općinama, na izuzetno visokom nivou odnosno iznad prosjeka'-naglašava Belančić koji se osvrnuo i na odnose u stranci kao i na suradnju s općinskom oporbom.
'Bit demokracije za koju smo se borili upravo leži u slobodi mišljenja i u tom smislu mogu konstatirati da je podružnica HSP-a Popovača uistinu demokratska politička stranka u kojem se drugačija razmišljanja i stavovi poštuju i toleriraju. To potvrđuje i činjenica da konstruktivni prijedlozi, nezgodna pitanja pa i kritike upućene načelniku na sjednicama Općinskog vijeća u puno većem broju dolaze od strane vijećnika HSP-a nego li oporbenih vijećnika. Moram istaknuti i da je, unatoč različitim ideološkim predznakama, suradnja s SDP-om na vrlo visokom nivou. Dogovori se međusobno poštivaju, postiže se zajednički jezik u svim pitanjima bitnima za razvoj Općine i to dokazuje da su u politici bitni ljudi'- kaže Marijan Belančić zaključujući kako je smjer djelovanja stranke u budućnosti, najkraće rečeno, određen izbornim sloganom 'Dovršimo započeto'.
Član podružnice HSP-a Popovača, inače i rizničar iste, na kraju razgovora iskazao je razočarenje rezultatima izbora za predsjednika Republike Hrvatske.
'Moje razočarenje ne leži u činjenici da je Milan Bandić prema ideološkom segmentu bliži HSP-u ili meni osobno, već u činjenici da su Hrvati, svega nekoliko godina nakon Domovinskog rata odnosno nekoliko desetljeća od II. Svjetskog rata, zaboravili na ono što nam je nosila zvijezda petokraka, a kojoj se, dolaskom novog predsjednika, ponovno otvara mogućnost aktualiziranja. Naročito mi je žao što su kampanji novog predsjednika koji najavljuje skidanje križeva u javnim ustanovama, simbola koji nas je držao zajedno kroz godine patnje, podlegli najviše mladi obrazovani ljudi. Očito, kako je rekao Stjepan Radić, ponovno srljamo kao guske u maglu i bojim se da ćemo se kajati zbog toga.'