Iz životopisa...
Kristina Ričković-Rusan rođena je 1977. godine. Od rođenja živi u Popovači gdje je pohađala Osnovnu školu, dok je po završetku Opće gimnazije u Kutini upisala Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer Financije. Tijekom studija zapošljava se u Croatia Airlinesu d.d., gdje nastavlja raditi i po stjecanju diplome, a na različitim poslovima u Sektoru računovodstva, financija i kontrolinga. Krajem 2006. godine magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjeru Revizija, te istovremeno stekla i certifikat ovlaštenog internog revizora. Nedugo zatim zaposlila se na mjestu internog revizora u Allianz reosiguranju d.d. gdje radi i danas. Udana je i majka dviju djevojčica.

Do prošlogodišnjih lokalnih izbora kada je prihvatila kandidaturu za zamjenicu općinskog načelnika na izbornoj listi HSP-a, Kristina Ričković- Rusan nije se bavila politikom. Kako ističe, ponuda za tu razinu političkog angažmana za nju je bila u potpunosti neočekivana, no istovremeno je predstavljala velik profesionalni izazov. 'Dinamična sam osoba sa puno ambicija u životu, a ta je ponuda, pored izazova, za mene značila i izuzetnu čast obzirom na činjenicu da sam, kao jedan politički anonimus, dobila priliku biti na listi kao kandidatkinja za zamjenicu načelnika. Razmišljajući o tome hoću li ja to moći i znati, zaključila sam kako je interna revizija odnosno ekonomija kao, u osnovi moj životni poziv, nešto što se proteže kroz svaku domenu našeg života pa tako i kroz rad same Općine. U tom smislu, smatrala sam da svojim znanjem i iskustvom mogu doprinjeti razvoju naše lokalne zajednice u gospodarskom smjeru na način da isti dobije svojevrsnu novu vrijednost'- kaže Kristina Ričković- Rusan.
Ocijenjujući da je dotadašnji načelnik na kvalitetan način vodio Općinu Popovača, Kristina Ričković-Rusan smatrala je da mu može biti dobra podrška odnosno da će svojim iskustvima biti u stanju dobro se međusobno nadopunjavati. ' Moram priznati da prihvaćajući ponudu HSP-a nisam imala niti predrasuda, ali niti nekih posebnih očekivanja vezano za lokalnu podružnicu ove stranke, a u tom segmentu doživjela sam svojevrsno iznenađenje jer se HSP pokazao kao stranka koja je , bar kada govorimo o proteklim lokalnim izborima, bila vrlo dobro organizirana. Na ostvarenim rezultatima stoga se, smatram, prije svega može zahvaliti izutetnom timskom radu svih sudionika jer da nije bilo članova koji su odradili svaki svoj dio posla, oni zasigurno ne bi bili takvi'- ističe Ričković- Rusan naglašavajući kako je sve unaprijed dogovoreno odrađeno kvalitetno i odgovorno, i upravo je ta činjenica za nju predstavljala ugodno iznenađenje.
Osvrnuvši se na proteklih šest mjeseci, zamjenica općinskog načelnika ističe zadovoljstvo činjenicom da se radi savjesno i odgovorno. Kako kaže, život je sam po sebi dinamičan i neke se stvari mijenjaju, a usvojeni planovi ne realiziraju se uvijek na željeni način. 'No vrijeme je pred nama, smatram da imajući dobre ambicije puno toga možemo napraviti. Želja za razvojem Općine vodilja je našeg političkog djelovanja, tako da planova i razvojne politike zasigurno ne nedostaje.Obzirom da smo ušli u godinu koju će obilježiti recesija i kriza, kada velik broj ljudi ostaje bez posla i rastu socijalni problemi, mislim da Općina mora pokazati svoju osjetljivost u tom segmentu. Ne držim pritom da moramo zaustaviti projekte jer to nikakao ne bi bilo dobro, ali poseban naglasak moramo staviti na osiguravanje pomoći onim sugrađanima koji se nalaze u teškoj situaciji, a u tom smo smjeru na dobrom putu'.
U novom se, do tada potpuno nepoznatom radnom okruženju, Ričković- Rusan, kaže, dobro snašla. 'Kao osoba sam vrlo socijalno aktivna, druželjubiva i otvorena za sve nove kontakte, pa mi upoznavanje i suradnja s novim ljudima, članovima HSP-a koje do tada nisam poznavala ili ih sretala u ovom vidu okruženja, nije predstavljalo problem. Moram priznati da sam bila izuzetno počašćena činjenicom da sam izabrana za zamjenicu načelnika, tim više zato što nisam član stranke i nikada se aktivno nisam bavila politikom pa pretpostavljam da su cijenili moj rad i stručnost što mi je osobno najbitnije'- ističe donačelnica ocijenjujući suradnju sa popovačkim pravašima od samih početaka vrlo profesionalnom i korektnom. Kako kaže, u novom se okruženju osjeća dobrodošlom, a dosadašnji rad Općinskog vijeća smatra uspješnim.
'Smatram da je naše Vijeće prilično harmonizirano. Imamo dobru suradnju, a ono što očekujem od članova istog jest više konstruktivnih prijedloga i pitanja, te možda kvalitetniju komunikaciju. Iako je Općinsko vijeće do sada sve akte bitne za funkcioniranje lokalne zajednice usvojilo bez većih nesuglasica i problema, kvalitetnija komunikacija kao preduvjet dobre suradnje u konačnici znači i izbjegavanje nepotrebnih nesporazuma odnosno brži razvitak Općine'- kaže Ričković- Rusan, zamjenica općinskog načelnika čije je političko djelovanje velikim dijelom usmjereno na područje lokalne socijalne politike.
'Naša je Općina prilično socijalno osjetljiva i u pravom smislu riječi brine o svojim građanima. Tome u prilog svjedoči činjenica da imamo ukupno 70 odobrenih stipendija kojima su obuhvaćeni srednjoškolci, studenti i postdiplomci. Kao i u prošloj, i u ovoj će se godini velika sredstva izdvajati za pomoć u nabavci udžbenika, a sufinanciraju se i troškovi prijevoza učenika i studenata koji svakodnevno putuju sa 25 posto što je značajna ušteda za kućni budžet. Postoje i kontinuirane pomoći građanima u vidu pokrivanja troškova nabavke lijekova, potom za podmirivanje troškova hrane, režija, pomoći u slučaju elementarnih nepogoda, stradavanja... U svim segmentima socijalnog života naših sugrađana koji su u teškim situacijama, Općina doista izlazi u susret i tu zapravo pokazujemo svoju veličinu. Ništa nam, naime, neće značiti lijepo uređen centar, nove zgrade sa obnovljenim fasadama i slično, a ukoliko ćemo u istima imati ljude koji žive na rubu siromaštva. Isto tako valja naglasiti i posebnu brigu o braniteljskoj populaciji odnosno roditeljima i djeci poginulih branitelja. Od iznimne je važnosti da se oni koji su dali najveći doprinos za slobodu zemlje u kojoj živimo, danas ne osjećaju ostavljenima i zaboravljenima. U proračnu za 2010. godinu koji je, kada govorimo o socijalnom programu, ostao na razini prošlogodišnjeg, izmijenjena je struktura predviđenih sredstava pa je tako jednokratna pomoć za opremu novorođenčadi povećana na način za se za prvo dijete dobiva 1000, a za svako sljedeće u obitelji po 1000 kuna više. Izrada proračuna u dijelu koji se odnosi na korisnike istog, usmjerena je na nastojanje da se zadrži postojeća razina standarda Dječjeg vrtiće te Knjižnice i čitaonice'- naglasila je zamjenica načelnika, zaključivši kako,obzirom na realne okolnosti u kojima se nalazimo u ovoj godini kada se očekuje značajno smanjenje prihoda, planirano zadržavanje prošlogodišnje razine izdvajanja u segmentu socijalne politike dobiva posebnu težinu.