Iz životopisa...
Igor Šket rođen je 1970. godine u Zagrebu. Djetinjstvo je proveo u Popovači gdje živi i danas. Nakon završene osnovne škole u Popovači i srednje škole u Kutini, upisao je Medicinski fakultet u Zagrebu. Diplomirao je 1993. godine, a nakon završenog pripravničkog staža zaposlio se u sisačkoj Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić gdje radi i danas. Specijalistički ispit iz Ginekologije i porodništva položio je 2000. godine. Završio je i Poslijediplomski studij iz Perinatologije, a posljednjih 5 godina radi kao voditelj odsjeka za Perinatalnu medicinu i opstetriciju (bolesti u trudnoći i porodu). Kao profesor radi i u Srednjoj medicinskoj školi u Sisku.

 

Igor Šket se u rad popovačke podružnice HSP-a odnosno politiku uopće uključio prošle godine. Kako ističe, obzirom na životnu dob u kojoj je riješio određena profesionalna kao i egzistencijalna pitanja, smatrao je kako je to dobar trenutak da svojim iskustvom pokuša dati kvalitetan doprinos razvoju lokalne zajednice u kojoj živi.
'Iako moja primarna ideja pri samom uključivanju nije podrazumijevala angažman u regionalnoj politici, događaji su se nakon izbora razvili u drugom smjeru i postao sam vijećnikom Županijske skupštine. Nisam zapravo niti očekivao toliko izuzetan izborni rezultat kakav je ostvaren u svibnju prošle godine'- kaže Šket ističući kako bi mu osobno, kao novom licu u tom smislu, sudjelovati u politici vjerojatno bilo lakše kao članu opozicije a ne vlasti jer postojeća situacija nije pružala veći prostor za svojevrsno uhodavanje u ovaj oblik javnog djelovanja.
Govoreći o presudnim motivima svog ulaska u Hrvatsku stranku prava, Igor Šket ističe kako su oni na određeni način usko vezani za njegova promišljanja o aktualnom položaju države u procesu europske integracije. 'Analizirajući stanje Republike Hrvatske koja se nalazi na važnoj prekretnici kada je riječ o međunarodnim odnosima, osjetio sam da pomalo zaboravljamo i u određenoj mjeri umanjujemo značaj vitalnih nacionalnih interesa. Tu potrebu za očuvanjem nacionalnog identiteta prilikom ulaska u Europsku uniju smatram da nipošto ne smijemo izjednačavati sa nacionalizmom, jer na istome inzistiraju i sve ostale europske države. U tom sam smislu osjetio da će se upravo kroz HSP, a zbog temelja na kojima je ta stranka izgrađena, ovi interesi u najboljoj mogućoj mjeri znati sačuvati i braniti'- kaže Šket koji suradnju stranke sa koalicijom koju predvodi SDP na razini Županije ocijenjuje korektnom jer se, ističe, dogovori postignuti nakon izbora obostrano poštuju.
Kao čelni čovjek općinskog Odbora za zdravstvo, Šket podsjeća na činjenicu da se zdravstvena zaštita provodi u okviru Sisačko- moslavačke županije koja je vlasnik i osnivač svih zdravstvenih ustanova na području Općine, a koja u tom smislu nema mogućnost neposrednog utjecaja. 'Ono što Općina može učiniti i u kojem smo smjeru prvenstveno i fokusirali svoje djelovanje jest povećani zdravstveni standard. U tom dijelu imamo određene probleme koji su naslijeđeni iz prijašnjeg razdoblja kada se isti i uspostavio. Smatramo da bismo i uz istu razinu sredstava koju izdvajamo, a uz njihovu kvalitetnu raspodjelu, bili u mogućnosti zadržati postojeći nivo tog standarda, pa čak ga u pojedinim elementima i unaprijediti'- kaže Šket. Kao najveći problem u pogledu zdravstvene zaštite na ovom području, predsjednik Odbora za zdravstvo odnosno predsjednik Upravnog vijeća NPB 'Dr. Ivan Barbot' izdvaja nepostojanje 24- satnog dežurstva Hitne medicinske pomoći kao niti specijalističkih službi gdje prije svega ističe stalni rad pedijatra i ginekologa. Kako naglašava, sustav opće prakse funkcionira dobro i nema potrebe za uvođenjem nekih promjena u isti.
'Rad popovačkog Općinskog vijeća smatram da može biti uzor drugima kada govorimo o suradnji pozicije i oporbe. Dapače, neki elementi u vlastitim redovima predstavljaju nam veću opoziciju nego li ona sama tako da možemo zaključiti da su razgovori konstruktivni i vođeni na demokratski način što omogućuje razvoj Općine u dobrom smjeru. Kada govorimo o aktualnoj krizi, sklon sam prikloniti se onom dijelu ekonomskih analitičara koji govore da smo dotakli njezino dno i da nas očekuje rast gospodarskih aktivnosti. Svijetli primjer je i naša Zona Mišička odnosno dolazak PharmaS-a koji se i na Županijskoj skupštini često ističe kao dokaz da je i u stanju recesije moguće realizirati kvalitetne projekte. Smatram da će značaj dolaska jedne takve industrije u punom smislu biti izražen tek za pet do deset godina, a uzmemo li u obzir predviđanja da će farmaceutska industrija u budućnosti biti smještena među pet najjačih industrija u svijetu'- kaže Šket. Ocijenjujući, od strane Moslavčana često kritiziran položaj ove regije u okvirima Sisačko- moslavačke županije, županijski vijećnik Igor Šket naglašava činjenicu da na području Županije ima mnogo ratom pogođenih gradova i općina koji trebaju razumijevanje ostalih razvijenijih dijelova. 'Želja mi je da ovaj naš dio, poglavito Općina Popovača, postane lokomotiva koja će vući ostali dio Županije odnosno da mi budemo predvodnica razvoja'- zaključuje Šket.